perjantai 8. kesäkuuta 2018

Wannabe-viherpiipertäjä


Sellainen mä olen ollut aina. Kaikki luonnon antimet ja muu sellainen on kiinnostanut kovasti. Lopputyönä sata vuotta sitten aikanaan tein aiheesta Elävä Ravinto. Hirveän mielenkiintoista ja kivaa!
Silti musta ei koskaan olisi kasvissyöjäksi, eikä varsinkaan vegaaniksi. Kyseisten asioiden kanssa on kiva pelata silloin tällöin ja toviksi se taas unohtuu, nostaen päänsä taas muutaman kuukauden päästä. Näin keväällä/alkukesällä tämä hörhöily tuntuu luonnollisesti olevan aina huipussaan :) Vaan on kai tämä nyt parempi kuin ei mitään. Niin päälle kuin kropallekin.

Tätä olen selaillut nyt kovasti. Kirjasta tutkiminen on niin paljon kivempaa kuin netistä.


Voikukan nuput pannulla

Miten sen nyt kauniisti sanoisi.. Nämä on kauniita lautasella ja ulkonäkö onkin parempi kuin maku. Menisi luultavasti jonkun seassa mutta näin pelkältään syötynä oli aika voikukkamaista, karvasta. Mahdollisimman pieni nuppu on vähiten karvas. Runsas c-vitamiinipitoisuus.
Lehtiä voi myös käyttää, mutta muista; mitä loivemmat ovat lehden "rimpsut", sitä miedompia ovat maultaan. Terävät ja risareunaiset  ovat kitkeriä. Luonnollisesti nuoret kasvit ovat parhaita niin maultaan kuin ravintoarvoltaankin.



Nokkosia olen myös kuivannut. Mitä pienempi nokkonen, sen maukkaampi ja vitskupitoisempi. Isoja vihtoja sitä olen kerännyt ja voi miten pieneen se menee kuivuessaan. Mutta parempi kuin ei mitään.  Hyvä huonoverisen tuote.

Nautin kovasti tiedon keräämisestä ja pihalla näiden kanssa puljaamisesta. Tulee liikuttuakin kuin itsestään! Kivaa on myös näiden kuivaaminen ja se kaikki mitä siihen kuuluu. 
Pakko myöntää, olen hurahtanut, taas tänäkin vuonna! Ehkä enemmän kuin koskaan!
Täysin noviisina tässä mennään, mutta tieto ja kokemukset kasvavat koko ajan!
Ja vielä; täysin ilmaista vitamiinia! 

Googlaamalla näistä saa hurjasti tietoa, vinkkejä ja ohjeita.


Vihanneskrassi. Kiva kasvatettava sisällä ja ulkona. Itää vaikka talouspaperilla päällä. Ihana saksia suoraa vaikka leivälle.

14 kommenttia:

  1. No ensinnäkin täältä tulee iloiset peukut kuvitetulle postaukselle :). Ja joo, wannabe-hortoilija täällä(kin). Toistaiseksi tosin olen saanut aikaiseksi ainoastaan vuohenputkien keräilyn, joka sekin meinasi päättyä huonosti, koska kuvittelin mielessäni ne ihan toisennäköisiksi. Onneksi laitoin kännykällä kuvan itseäni viisaammalle, joka kehotti heittämään keräämäni näköiskasvit eli myrkkykeisot äkkiä jonnekin. Karmiva ajatus, että olisin leiponut niistä jonkun piirakan ja kaikki olis löytäneet itsensä sairaalasta.

    Ja totta. Kirjojen selailu on niin paljon kivempaa. Voi kääntää lehtiä ees-taas, eikä sivut katoa mihinkään.

    Hyvää viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui. Onneksi tarkastit! Vähän sama pelko ollut mullakin ja siksi oon googlannut monia monia kuvia ja tunnistusohjeita.
      Tää on kyllä kivaa!

      Poista
  2. Ihanaa piiperrystä, jatka vaan samaan malliin <3. Mua kiinnostelee kuusenkerkät vaikka nythän niiden aika alkaa olla ohi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä keitin siirappia :) Nyt alkaa olla tosiaan kerkät jo aikamoisen isoja.. Mutta jos sä sitten ensi keväänä!

      Poista
  3. Mullakin on ollut elämässäni yksi hurahdus villivihanneksiin, oli purkkitolkulla kuivattuja juttuja, mutta ei niitä tullu sit kuitenkaan talvella käytettyä. Ootko horsmanvarsia syöny, onko ne niinku parsaa, kuten olen kuullut väitettävän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi, tarviihan se toki sitten senkin, että ne syö :)
      Mä ajattelin tehdä ihmiskokeen; kun muutenkin joudun käymään 3kk välein maksakokeissa lääkkeiden takia, niin testaan, muuttuuko joku.

      Poista
  4. En ole koskaan paistanut voikukannuppuja pannulla. Mutta kertahan se on ensimmäinenkin :). Kuusenkerkkäjuomaa olen herkutellut monta kertaa. Kerkkien keräämiseen tarvitsee omistajan luvan.

    Meillä oli kirjaston kautta mahdollisuus lähteä viherpiipertäjäkeruureissulle. Olin just silloin menossa ihan toiseen suuntaan, joten ehkä ensikesänä ehdin mukaan. Mutta parvekkeelle olen laittanut silloin tällöin salaattia, tomaattia, herneenversoja ja valkosipulia kasvattamaan vartta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eka kerta se oli täälläkin :) Kaikki kasvatus on kivaa ja oikeastaan sanoihin sen järkikin, että pillerissä ja tuoreessa kasvissa kaikki aineet on varmasti aika eri 'tehokkuusasteella ' .
      Nuo kurssit olisi kivoja mutta mä oon aloittanut nyt ihan omatoimisesti eli ilmaiseksi.

      Poista
  5. Mie keräilen kanssa <3 Horsmanversoista tykkään, pannulla voissa, suolaa ja pippuria. Ei se nyt parsaa ole mutta oikeasti hyvää. Näistä voikukkasysteemeistä en ole oikein tykännyt :( Nokkonen on perussuosikki, keittoa ja lettuja oikeestaan. Joskus oon pistänyt kuumaan ruokaan baby pinaatin tapaan ja silleenkin toimii.

    Mut smoothieen voi upottaa mitä vaan. Sinne menee nokkoset, kerkät, voikukanlehdet, poimulehdet, maitohorsmat, vadelmanversot, apilankukat, ruusunterälehdet! Ei maistu miltään, paitsi ruusu <3

    Kuivatuista teen talveksi viherjauhetta mitä myös pistän smoothieen. Ilmasta ruokaa, tuumii tarkanmarkan tyttö :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvältä kuulostaa! Oon myös tässä keräillyt kaikenmoista kuivaukseen..
      Maitohorsmakokeilu meni mulla pieleen, liian puisia ilmeisesti jo..
      Jatketaan!!

      Poista
  6. Ihanaa viherpiiperrystä! Minähän aina suunnittelen kovasti piipertäväni, mutta en ikinä muka ehdi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tämä kyllä. Onhan se sinulla ihan oikeastikin kiire, vielä 'huoltoiässä' ja monta monessa.. :)

      Poista
  7. Olen aina ihaillut rohkeutta ja kokeilunhalua. Eli hyvä sinä! Itse olen näissä viherpiiperrys-hommissa laiska ja saamaton. Mutta ehkä se on niin, että on parasta puuhailla sellaista, mistä itse saa iloa ja energiaa. Sinä olet selkeästi löytänyt sellaista tekemistä ja kaikenlisäksi vatsa tykkää... Onnellista kesän jatkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos KokoNainen! Sulla se taas on jotain muuta kivaa :) Mukavaa kesää sullekin!

      Poista

Ilahdun jokaisesta, pienestäkin, kommentista.. Kiitos ja Pus!