maanantai 11. joulukuuta 2017

Rakas Joulu!

Minä rakastan joulua. Kyllä, just niitä asioita,  joista joku muu stressaantuu ja on ehkä oppunut jopa inhoamaan koko juhlaa. Minulle se on ollut muutakin kuin vain Joulu. 
En väitä, ettenkö olisi viime vuosien aikana ajoittain syyllistynyt samaan; kun traditiot elämän myötä muuttuvat tai poistuvat, on muutos aina vaikeaa. Yhden jouluaaton vietin yksin kotonani märehtien ja luultavasti koko maailmaa vihaten. Oliskohan ollut vuosi -13. Nyttemmin taas joulusta on mennyt pitkälti maku työn vuoksi. Kun kahta kuukautta ennen joulua valmistat tämän tästä jouluaterioita, riisipuuroa,  torttuja ja mitäkaikkeaniitänyt on, on oma kotijouluruoka jo varsin nähty juttu ja aihe pursuaa korvista. Ja vielä, kun olet  joulun töissä,  ei kauheasti jaksa illalla kiinnostaa. Puhumattakaan että voisi lähteä parin päivän visiitille mummolaan  tahi muualle.
Mutta tänä jouluna! Mä sain yllätysvapaat ja olen niistä niiiiiiin maailman onnellinen! Tänä jouluna mäkin saan sen Tunnelman ja Rauhan ja sen kaiken, mitä rakastan. Aikapäiviä sitten mä olen heivannut pois sen kaiken, mikä voisi ahdistaa. Jos ei jaksa/viitsi/halua/pysty tekemään ruokia itse, niin sitten ei tehdä. Joululahja-ajatukset olen aloittanut jo kesällä, ei tule kiire ja paniikki (ja rahallisesti saa jaettua menoja pidemmälle janalle) Vaikka joulukorttien askartelu on ollut minusta aina ihanaa, jätin senkin pois viime vuonna taloudellisista syistä. Pelkäsin, saanko vieroitusoireita, mutta selvisin hienosti! Tänä vuonna päätin jatkaa. Taas jää aikaa muuhun ja säästyy muutama kopeekka.
Itseni kohdalla en vaan näe joulua stressin aiheuttajana ja kulutusjuhlana.  Näen ja koen, että nuo asiat on pitkälti ihmisten itsetekemiä juttuja ja siitä pyörästä voi pudottautua. Kuka sanoo että pitää siivota hulluna? Kuka sanoo että ruokien pitää olla itsetehtyjä ja lajeja kymmeniä? Kuka käskee ostamaan uusinta, parasta ja kalleinta? Onko koko suku kutsuttava jos se stressaa? Voisiko vain olla rohkea ja muuttaa asioita? Ymmärrän, että toiset asiat (esim vanhat ihmiset ja heidän muistaminen) ovat tärkeämpiä kuin toiset, mutta moni muu tottuu ja sopeutuu uudenlaisiinkin asioihin. Mietitäänkö, olemmeko itse itsellemme joulustressin aiheuttajia?
Toki, asioilla on aina monta puolta eikä toisten ajatuksia ja tilanteita mitenkään voi tietää. Surulliseksi ja ihmetteleväksi mielen saa ihmisten joulustressi..
Rakastan muutamaa jouluruokaa ja niiden saaminen riittää.
Nautin, että saan pitää vapaata kokonaiset 3 päivää sen useimmiten yhden, sillointällöin kahden vapaapäivän sijaan. Tykkään antamisen tunteesta ja siitä että lahjansaaja pitää lahjasta. Hykertelen innoissani jos onnistun yllättämään jonkun. Rakastan herätä ilman kelloa pimeään huoneeseen jossa jouluvalot palavat. Lumoudun tietyistä joululauluista. Nautin, kun saan taas kaikki muksut yhteen. Innostun jouluaskartelusta. Tänä vuonna olen tehnyt kahvikuppikynttilöitä.
Mutta siis, rakastan joulua. Enkä stressaa.

8 kommenttia:

 1. Ihan huippua, että sait vapaata jouluksi!! Pääset nauttimaan ja tunnelmoimaan!

  Minä tykkään joulusta ja valmisteluistakin. Mutta kyllä ne silti aiheuttavat stressiäkin. Tässä elämäntilanteessa eli on lapset ja huonokuntoiset isovanhemmat, tuntuu että minun roolikseni jää joulun suorittaminen kaikille. Niin, että jokaista muistettaisiin ja tavattaisiin ja ehkä saisimme parempaa mieltä aika ankeaksi muuttuneeseen arkeen. Mutta mulla on loma heti tammikuussa, niin kyllähän sitä yhden joulun suorittaa ainakin joten kuten.

  VastaaPoista
 2. Siitähän se stressi just tulee, kun yritetään saada se Täydellinen Joulu. Sellanen lapsuuden joulu? Oon miettiny, miten ne parit, jotka tulee ihan erilaisten perinteiden perheistä ja joille molemmille se Oikeanlainen Joulu on tärkeä, sovittaa ne perinteet yhteen. Toiset on käyny haudalla aina aamupäivällä puuron jälkeen, toiset illalla jouluaterian jälkeen tms.
  Mieki oon enempi joulu- kuin eijouluihminen, mutta kummasti sitä vaan on karsinut joulunvietosta sitä turhaa sälää, mikä ennen "kuului jouluun" mutta mitä ilmankin pärjää mainiosti. Kuten lanttulaatikko.
  Nauti sie!♥

  VastaaPoista
 3. Ihanaa, että sait vapaat! Mä ajattelen joulusta kanssasi samalla tavalla. En enää käytä vähää vapaa-aikaani siivoamiseen vaan käyn jouluostoksilla kaikessa rauhassa, koska se on mukavampaa. Ruoat tilaan cateringista, kinkkua ja lihoja lukuun ottamatta, niistä huolehtii mies. Koristelen kotia maltilla, mutta haen paljon hyasintteja tuoksumaan. Nyt kuulin, että pojat ovat aattona molemmat vapaalla, joten saamme olla koko perhe aattona yhteisessä ruokapöydässä ja jakaa muutaman lahjankin ennen kuin toinen kaksosen ja avokkinsa lähtevät miniän vanhemmille. Tuntuu niin hyvältä! Nautitaan molemmat jouluistamme!

  VastaaPoista
 4. Mä rakastan kans joulua. Poimin sieltä just ne rusinat pullasta, joita rakastan, niin sillä hyvä :) -Marra

  VastaaPoista
 5. Nauti joulusta just sellaisena kuin sä haluat <3

  Niin se on ihan parasta. Rauhaisaa aikaa sulle ennen jouluakin - vaikka se taitaa olla toiveajattelua?

  VastaaPoista
 6. Olen samoilla linjoilla kanssasi, joulun voi viettää juuri niin kuin sen itse haluaa. Eräs ystäväni on pienestä lapsesta asti inhonnut joulua, eikä hän sitä vietä. Kaikki tietävät asian, eikä siitä tarvitse tehdä sen isompaa ongelmaa. Eräs jo edesmennyt ihana nainen taas rakasti antamista ja ostamista (ja salaa myös lahjojen saamista :)) ja kyllä niitä lahjoja riittikin. Minä ennen hermoilin ruokapuolesta, kun perinteen mukaan aattoa vietettiin meillä. Kunhan ruokailut oli ohi ja sain pukea punaisen nutun ja parran, niin hermoilut vaihtui hihittelyyn. Nykyään yritän keskittyä vain tuohon jälkimmäiseen - vaikka puku jää tänä vuonna kellarin uumeniin.

  Upeaa, että sait vapaata jouluun =D

  VastaaPoista
 7. Onnittelut vapaista ja olet oikealla tiellä joulukorttien ja muun "pakkotekemisen" suhteen. Joulun kuuluukin olla omien kanssa olemista eikä sitä että paahtaa kaikkia jouluhommia jo viikkoja etukäteen ja on sitten aattona ihan morjes, kenties punkan omana uupumuksesta. Se, että tekee vähemmän, ei tarkoita sitä että välittäisi vähemmän - päinvastoin!

  VastaaPoista
 8. Juuri näin, pakkosuorittaminen pois ja vain tärkeimmät, nautintoa ja hyvää mieltä tuovat asiat jäljelle! Minulla loppui joulustressi vajaa 10 vuotta siihen, kun appiukko päätti, etteivät aja 500 kilometriä luoksemme viettämään joulua ;) Ei haittaa, ei edes miestäni...

  Hyvää joulua!

  Minna

  VastaaPoista

Ilahdun jokaisesta, pienestäkin, kommentista.. Kiitos ja Pus!