tiistai 15. toukokuuta 2018

Tie ON ylöspäin

On se kyllä kumma, miten paljon kaikkea niin erilaista elämässä on yhtä aikaa. On täydellisiä onnen hetkiä, hurjan hauskaa, lämmintä oloa, pelkoa, ihmettelyä ja sitten niitä totaalisia epätoivon hetkiä. Niinkuin nyt, tänään. Ja mikäs se muukaan taas on, kuin tilipäivä. Joka julmettu kuu sitä odottaa kuin kuuta nousevaa ja joka kerta se on yhtä epätoivoa. Tänään erityisesti.
Sairausloma tekee tehtävänsä talouteen, joka muutenkin on kuralla. Vaikka ennakoinkin asiaa, ei asioita pysty tekemään, ennenkuin kyseinen päivä on käsillä ja tarkat faktat tiedossa. 
Käytännössä sain siis 1000 euroa tilille. Maksan siitä 630 vuokraa ja 200 lainaa. Mulle jää siis 170€ kuukauden ruokaan, bensaan ja laskuihin. Ja siihen "kaikkeen muuhun". On toukokuu, olisi valmistujaisia ja sen sellaisia. Jätän menemättä, ei ilman lahjaa vaan yksinkertaisesti kehtaa. 
Toki näpyttelen toimeentulotukihakemukset sun muut, mutta niistä ei taida ainakaan kuukauteen mitään edes kuulua. Sen lisäksi, niiden kymmenien papereiden, mitä sinne tarvitsee jossakin tulostaa, maksaa. Se, että laskut erääntyy, maksaa. Toki osan voi siirtää. Hengittäminen ei vissiin vielä maksa, koetan siis runsaasti sitä. 
Pulassa ollaan. Kaksi päivää mä olen nyt käyttänyt tonkiessani vaatekaappia ja kuvatessa niitä myyntiin. Jo 60,- olen saanut myytyä. Se vaan ei riitä ja myytävää ei enempää ole. 
Näpyttelin myös anomuksen lainan tauottamisesta, mutta se ei ehdi enää tälle kuulle. 
Ahistaa ihan perkeleesti, mutta kai tää tästä taas jotenkin lutviutuu. Ja miten iso riemu se on, kun totaalipulassa saat myytyä jonkun ryysyn vitosella. Sitä iloa ei muuten moni koe, jonka vitosesta saa :-D 
Leikittelin ajatuksella, että laittaisin Faceen keräyksen, jossa jokainen antaisi mulle euron. Kauankohan menisi, kun joku susannakoski laittaisi mut rautoihin, vankilaan ja sähkötuoliin.  ;)
Kansanedustaja Susanna Koski ei tästä elämästä tiedä mitään. Surullista. Lähinnä säälin tuota naista. Tosin, on näitä ihmisiä paljon.

Lääkärissä kävin eilen. Asiat etenee ja nyt on mahdollisuus laittaa anomus eläkevakuutusyhtiölle. Odotanpa jännittyneenä, mitä sieltä sanotaan! Koetan psyykata itseäni, että yleisellä tasolla sieltä kuuluu tulevan aina "huonoja" päätöksiä, mutta... Jospa mun kohdalla tulisi kiva?! Taas on kuitenkin nytkähdetty byrokratian rattaissa hippunen eteenpäin. Sitten vaan odotellaan, mikä mun tulevaisuus on. Positiivista!

Viikonloppuna ihailtiin julmetun upeaa auringonlaskua veden äärellä. Linnut lauloi ja kaulushaikara kumisi. Upea ääni moisella ja jotenkin taianomainen tilanne. Wau!

Äitienpäivä oli parhautta. Nyyttäriherkkuja ja omaa umpihullua sakkia. Sain lapsilta maailman ihanimman elämyslahjan. Niin yllärin, että itku pääsi. Rakkaalta maailman kauneimmat ruusut. Huippua!

Sää hellii. Rakastan tätä! Siitäkin huolimatta, että kotona oli eilen illalla 29 sisällä. Valvoin sitten vaan pidempään ja tuulettelin kun tuli viileää. (Haa, ostaiskohan joku ton lämpömittarin!?)
Tänään leivon sämpylöitä, koska on pakko. Saattaa siis olla, että illalla saadaan sisäastetta 30 rikki :-D 
Mutta on ne sämpylät niin hyviä. Ja aurinko piristää.
Ja onhan mulla Kupla.


18 kommenttia:

 1. Tiedätkö, että mulle tuli tästä tekstistä ihan hitsin huono omatunto, kun justiin itse hehkutin omaa maljakko-ostostani :(. En ole todellakaan mikään kroisos, eikä ole toi ostelu mulle tyypillistä ja vaati todellakin pitkän harkinnan, mutta silti. Eikähän mun tarvi sitä tietysti täällä puolustella, mutta tulipa nyt vaan paska fiilis tuosta, mitä kerrot siitä, paljonko tilille tulee ja paljonko sieltä menee. Epistä :(.

  Lopputeksistä ja erityisesti sun äitienpäivästä tuli jo parempi mieli <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, ei Annukka, ei se mee niin! Muutenhan kaikki tuntisi huonoa omaatuntoa kaikesta :) Kaikilta meiltä puuttuu jotain; yhdeltä rahaa, toiselta rakas, kolmannelta lapset, neljänneltä vanhemmat, työ, terveys jne jne. Pitää vaan selvitä, kukin omalla tavallaan.
   Paljon kauniita asioita ja hyvää mieltä sinne!

   Poista
 2. Voi mä niiiiin tiedän.

  Sama päivä tänään, vajaa palkka ja paljon laskuja, katsastus, vakuutusmaksut, ne normilaskut jotka erääntyy joka kuukausi... eipä sitä juuri jäänyt. Onneks tulee lapsilisä (teille ei taida enää tulla sitäkään?) ja elatustuki Kelalta.

  Voimia mä toivotan ja lähetän virtuaalihalit. Täällä ollaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä tiedät <3
   Ei tuu lapsilisää tänne. Mutta tuo tuki on eilen haettu! Eipä tota kyllä kukaan huvikseen tee; jessus mikä show kaiken kanssa. Varsinkaan kun ei ole tulostinta.
   Sinne kans; halit ja tsempit!

   Poista
 3. Kyllä jotkut eläkehakemukset hyväksytään kerralla! Mutta kyllähän siihen useaan hakemukseen kannattaa varautua. Ootko laskeskellu, paljonko saat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ei, en mä eläkettä...Ei siihen löydy perusteita, enkä kyllä haluaisikaan. Eli en oo laskenut.
   Kyllähän ne tän ikäisen vielä kouluttaa uudelleen. Ehkä.

   Poista
 4. Tiedän, ettei yhtään lohduta, jos sanon, että olen ollut aika vasta ja aika pitkään samanlaisessa rahatilanteessa. Ja minullakaan ei ole mitään hyvää sanottavaa Susanna Koskesta -vai mikä lie jääpuikko... Minäkin olen leiponut rahapulassa sämpylöitä ja juuri siinä tilanteessa mikään ei niiden makua voita. Ne on niin hyviä!

  Kukaan ei voi onneksi viedä sinulta aurinkoa ja positiivista mieltä.

  Asiat järjestyy, usko pois! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tekee! Jossain kohtaa on pakko!
   Kiitos KokoNainen <3

   Poista
 5. NÄin valitettavasti tänään myös sen Susanna Kosken klipin. Ihan järkyttävää. Ensin luulin ja sitten vielä toivoin, että se on joku feikattu juttu. Vaan ei ollut. Tarpeeksi karmeaa oli jo se kommentoitinsa, mutta siihen vielä nauru päälle. Uskomattoman hirveä ämmä.

  Tuo ahdistus on kurjaa ja sitä en soisi millään tavoin kuvioihin, kun muuten olet päässyt niin paljon parempaan tasapainoon. Mikä tietysti kertoo yksinomaan siitä, että jotain ON tapahduttava työrintamalla. Uskotaan siihen, että viestit menevät perille ja asiat järjestyvät.

  Mulla on tässä ollut jo eilisestä saakka kirjepaperia ja kynä valmiina, että pian lähtee postia Helmille. Täytyy vain saada aikaiseksi. Nuo uudet lääkkeet ovat tänään tehneet taas huonon olon, joten saattaa vielä tänään jäädä kirjoittamatta. Mutta kyllä sekin tästä hitaasti kirjeeksi muuttuu. :-) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan rauhassa vaan. Ei meillä kiirettä ole.. Toivotaan, että tänään on parempi päivä sulla <3
   Koski on tietämätön. Ei vaan kertakaikkiaan TIEDÄ, mihin kaikkeen rahattomuus vaikuttaa. Ei osaa samaistua yhtään. Tosin ei taida osata empatian taitojakaan. Säälin häntä.
   Hurjan hyvää päivää sinne!

   Poista
 6. Näin osan siitä Susanna Kosken hölinästä, ja täytyy sanoa, että karsea akka! Voisi kysyä, että mikä on hänen pätevyytensä ja lisäarvonsa (sana, jota kovin rakasti viljellä, ja jota itse inhoan - mikä helvetin lisäarvo??)?? Vaikka toiselle ei saisi toivoa pahaa, niin toivoisin hänelle pientä pudotusta norsunluutornistaan ja niitä vastoinkäymisiä, joita me tavalliset ihmiset läpikäymme. On jotenkin kylmäävää, että hyvinvointikuplassa elävä rikas ihminen toteaa pitkäaikaissairaalle, että "Kuule, kaikilla meillä on rajoituksia". Tähän loppuun puistatuksia ja oksuhymiöitä...

  (Ja sori, lopetan ennen kuin paasaan liikaa ja verisuoni poksahtaa päässä...)

  Sulle lähetän ison kasan halauksia ja tsemppaavia ajatuksia!! <3 <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan täysin just näin! Mäkään en ajattele...pysyy paremmalla tuulella :)
   Kiitos ja lempeää päivää sulle <3

   Poista
 7. Niinhän se on, että asioilla on tapana järjestyä, jossain vaiheessa ja jollain lailla. Sinullakin.

  En lue tuollaisten Susannojen juttuja joten voi ottaa kantaa siihen. Mutta meidän erilaisissa tilanteissa elävien ihmisten vertailu ja tuo Annukan mainitsema huono omatunto, siihen ei kannata lähteä. Jokaisella, kuten totesit, on elämässä jotain vaikeutta tai murhetta. Ne eivät ole vertailukelpoisia muiden vaikeuksiin. En koe huonoa omaatuntoa, että olen tehnyt pitkän työuran ja voin hyvin elää eläkkeelläni. Sitten toisaalta, minulla ei ole lapsia, kovasti olisimme halunneet niitä. Kaikkea ei saa, ja ajattelen niin, että siitä mitä itsellä on, löytyy se omaanlainen hyvä elämä.

  Nykyään eläkkeelle tosiaan ei helpolla pääse, uudelleenkoulutus on kyllä hyvä vaihtoehto, motivaatio löytyy kyllä kun miettii paljonko työvuosia olisi jäljellä. Siinä se eläkekin kasvaisi.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Näin mä ajattelen myös; kaikilla on jotain. Sen kanssa on pakko vaan oppia selviämään ja opittava ottamaan onni siitä, mitä on :) Toiset osaa sen paremmin, toiset huonommin. Osa jää märehtimään.
   Ei se silti aina 'kateutta' poista koska se lävähtää silmille monessa paikassa, ei siltä vaan voi välttyä. Mutta siitäkin pitää vaan päästä yli ja ehkä tärkeintä; olla katkeroitumatta.
   Aikaan tämä mun tapauksessa vie; byrokratia pitää siitä huolen. Mutta toivoa on; joku kaunis päivä! Toisilla ei ole sitäkään..
   Kiitos Cara <3

   Poista
 8. Rahan puute on puutteista se melkein kaikista ikävin, koska se lamaannuttaa kaiken muun. En tiedä, olisiko enää yksinäisyys se sittenkin kaikista pahin? No, mutta kun raha on vähissä, pitää sitä vähääkin venyttää ihan kaikilla mahdollisilla tavoilla. Moni muu kuukausi olisi yksinkertaisempaa kuin tämä kevään päättävä toukokuu.

  Toivon sinulle sydämestäni kaikkea hyvää, paljon mielenrauhaa ja happea, taitoa tehdä pieniä ihmeitä sekä uskoa parempaan. Lähetän raha-asioita ratkovalle Universumin gängille toiveen, että asiat ratkeaisivat parhaiten päin! ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hurjasti! Ainakin on yritetty, niin käytännössä kuin toiveina. Onhan tämän tästä PAKKO selkiintyä. Kiitos <3

   Poista
 9. Määräaikainen työkyvyttömyyseläke haetaan/myönnetään yleensä kun on pitänyt sairauspäivärahoja vuoden. Harkinnalla toki. Lopullista eläkettä varten pitäisi olla katsottu ns. toivottamaksi kuntouttaa esim uuteen ammattiin tai edes osa-aikaisesti töihin. Nuorilla irtoaa pysyvä eläeke tosi hankalasti, vaikeista mielenterveyssyistä yleensä niitäkin näkee. Jos työeläkekertymäsi on pieni, hae myös Kelasta kuntoutustukea samalla. En tiedä yhtään mikä tilanteesi on, mutta jos pidempi saikku ja asut vuokralla, hae ihmeessä myös asumistukea?

  Kirkon diakoniatyöstä voi pyytää myös taloudellista apua, kuulumatta edes kirkkoon. Ei edellytä vapaaehtoistyötä kolehdinkerääjänä sunnuntaina. :D Toimiiko paikkakunnallasi mitään järjestöä, esim. Hope? Usein nämä ovat "piilossa", eikä tavallinen tallaaja tiedä mitä kaikkea voisi hakea ja mistä. Ei ennen kuin tulee se päivä että putoaa yhteiskunnan turvaverkon läpi. :/
  Toimeentulotuen käsittelyaika on 7 arkipäivää siitä, kun kaikki tarvittavat liitteet on toimitettu. Sähköisesti niitä kannattaa liittää mitä vain pystyy (esim. verkkopankista tiliotteet), tulostelu kun maksaa. Tarkista omista tiedoistasi, että olet antanut luvan viesteihin, mikäli jotain puuttuu saat nopeammin tiedon kuin kirjeellä.
  Omasta kunnasta voi hakea täydentävää toimeentulotukea, mutta usein se edellyttää perustoimeentulotukiasiakkuutta Kelasta.

  Ammatillinen kuntoutus on monelle hyvä ja toimiva juttu, jos ei entiseen ole paluuta. Mites osatyökyvyttömyyseläke? Tai osasairauspäivärahalle jääminen? Sori jos olet näistä jo kirjoitellut, kuten sanoin en ole kartalla.

  Tsemppiä joka tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nelina :) Näitä kaikkia vaihtoehtoja on käyty läpi eri tahojen kanssa ja toki tehdään kaikki, mitä ikinä voidaan. Nyt on sisällä sekä asumis- että toimeentulotukihakemukset. Ja kuten varmasti tiedät, moni asia vaikuttaa näihinkin :) Mutta toivotaan nyt, että jotain "armoa" tulisi sieltä suunnasta ja saisi edes tämän kuun laskut kuntoon.
   Myös työkykyhommelit on sisällä, sieltäkin vain odotellaan tietoa. Kiitokset tsempeistä :)

   Poista

Ilahdun jokaisesta, pienestäkin, kommentista.. Kiitos ja Pus!