maanantai 2. heinäkuuta 2018

Nokkonen ja maitohorsma

Nokkosta olen keräillyt keväästä asti, niitä nuoria versoja. Tuntuu, että niitäkin tulee koko ajan lisää ja isojen ja puisten nokkosten vierellä voi kasvaa nuorta ja ravintorikkaampaa. Tätäkin olen kuivannut urakalla. Talvella on kiva sitten tehdä keittoa, lettuja ja vaikka mitä, mihin sitä nyt ikinä keksiikään laittaa. Smoothiehin myös, jos niitä tekee. Niinkuin tiedämme kaikki, nokkosella on monia terveysvaikutuksia. Luulisin mututuntumalla, että nokkonen on tavallisin hortoilukasvi ja se, jonka ihan kaikki tuntevat. Klik, klik, klik!


Maitohorsma on itselle uudempi tuttavuus. Noin hortoilumielessä ainakin, muutenhan tätä rentun ruusua on ollut "aina" ja jokapaikassa. Kuivasin sekä kukkia että lehtiä. Käyttötarkoituksia voit kurkkia täältä ja täältä. Horsmaahan kehutaan myös Suomen parsaksi, mutta tähän villitukseen en tänä keväänä ehtinyt oikein mukaan. Kokeilin kerran, mutta olin jo auttamatta myöhässä ja kokeilu ei ollut maukas ;) Kasvit olivat kasvaneet jo liian isoiksi, olisi pitänyt olla ajoissa hereillä. Ehkä ensi keväänä? 
Maitohorsman käytöstä ja terveysvaikutuksista voit lukea vaikkapa täältä ja kliks ja klikediklak.
8 kommenttia:

 1. En tiedä, mutta jotenkin horsman vertaaminen parsaan kuulostaa pikkasen liioitellulta. Vaan ei perustu tää mielipide mihinkään, koska olen syönyt vaan toista ja toista keräillyt maljakkoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsih...ehkä vähän... Mutta toisaalta, kun ei tiedetä, niin ei tuomita. Testataan molemmat ensi keväänä!

   Poista
  2. Minä en ymmärtänyt sitä mitenkään parsaan rinnastettuna, vaan ihan kuvauksena käyttötavasta, miten sitä voi syödä. Itse en ainakaan tietäisi, miten horsmaa lähtisin laittamaan ja syömään. Eli samaan tapaan kuin nuo parsa ja pavut. Voita vain päälle.
   En osaa yhtään mieltää, miltä se voisi maistua. Jotenkin mieltäisin kovin kitkeräksi, mutta eipä tuota maistamatta tiedä. :-)

   Poista
  3. Ensi keväänä sitten paremmalla onnella!

   Poista
 2. Sulla on varmasti ihanan näköisiä salaatteja, joissa on kukkakoristeita ja sen kanssa maukasta mehua. Enpä ole koskaan kokeillut maitohorsmaa. Nyt ajattelin kokeilla. Kiitos Helmi vinkistä <3

  VastaaPoista

Ilahdun jokaisesta, pienestäkin, kommentista.. Kiitos ja Pus!