maanantai 2. heinäkuuta 2018

Vuohenputki ja kuusenkerkkäsiirappi


Vuohenputki. Joka pihan rikkaruoho, joka ihan oikeasti on hyvää! Kypsennettyä versiota enole tullut kokeilleeksi, mutta ihan pihasta kerättynä leivän päällä ja salaatissa on hyvää. Kivan rapeaa myös, kun ottaa nuoria, vielä vähän supullaan olevia kasveja. Näissä ravintoaineetkin ovat parhaimmillaan. Huomaan, että kyseistä kasvia tuntuu nousevan koko ajan uutta, jolloin melkein koko ajan noita nuoria kasvejakin löytyy.Kuusenkerkkiä innostuin keräämään useammallakin kerralla ja netistä löytyi monenlaisia ohjeita siirapille. Tein kahdenlaista; kattilassa keiteltyä siirappia ja auringossa itsekseen valmistuvaa versiota. Alakuvassa voit verrata näiden kahden väriä. Näiden koostumuus on aika erilainen. Kattilassa keittämällä pitää vain muistaa vahtia hellalla porisevaa kattilaa 3-4 tuntia, jolloin siirapista tulee tummaa ja siirappimaisen paksua, ehkä myös hiukan "väkevämpää" tavaraa. Tässä käytin tavallista sokeria. Auringonvalossa oleileva purkki oli minulla pöydällä viisi päivää ja tulos oli liemimäisempi ja vaaleampi, sekä hieman miedompi versio. Tässä sokerina intiaanisokeri. 
Kokeilun suoritettuani yhdistin nämä molemmat :-D Useampikin litra kerkkiä ja muutama kilo sokeria, siirappia sain ehkä noin 1,2 litraa. Maistuu hyvältä ainakin jätskin päällä ja teessä. Netistähän löydät tietoa myös näiden terveysvaikutuksista ja muusta. 

Pakastin kuusenkerkkiä myös sellaisenaan, talven tulevan yskän varalle. Maistuu myös salaatissa. 


4 kommenttia:

 1. Kuusenkerkästä tuli mieleen viimekesäinen ruokailu paikassa, jossa oli suosittu kokki Maulavirta tekemässä meille ruokia. Jälkiruokana oli joku mousse, olisiko ollut nimeltään ihan Kuusenkerkkämousse. Joka tapauksessa se oli valkoista ja siihen oli ripoteltu kuusenkerkkää, niin että se näytti niin kuin siinä olisi ollut kuusenneulasia. Astia oli tyhjä minun kohdallani ja huikkasin keittiöön, että jälkiruoka on loppu - sillä aikaa kun odottelimme uutta kulhollista, joku kysyi "Onko siinä tilliä?"
  Jälkiruuassa? Kulhon vieressä oli kaiken lisäksi lappu, mitä kulhossa on....
  Vähän hymyilytti. Toisaalta, kai jälkiruuassakin voi tilliä olla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, jos hän ei ihan ajatellut mitä kysyi..? Toisaalta, voihan jälkkärissä olla Aurajuustoa ja lihan kastikkeessa suklaata, niin miksei johonkin sopisi tillikin...
   Hauska muisto :)

   Poista
 2. Kuusenkerkkäjuomakin on tosi herkkua, mutta sitä(kään) en ole tehnyt itse. Olen kuulut monen pakastavan kuusenkerkkiä. Se on varmaan tosi hyvää talvilääkettä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin ainakin väitetään. Katsotaan, miten ensi talvena käy :)

   Poista

Ilahdun jokaisesta, pienestäkin, kommentista.. Kiitos ja Pus!