torstai 31. tammikuuta 2019

Pyykkietikka ja sytytyskävyt

Pyykkietikkaa, itsetehtynä, mä olen käyttänyt jo useamman pullon. Halpaa ja ekologista. Ei tarvitse edes ostaa kaupan valmista versiota, jossa todellakin on katteet kohdillaan, vaan voi hyvinkin helposti tehdä itse! Ihan perus väkiviinaetikkaa kaupasta ja mukaan pari tippaa eteeristä öljyä, ihan minkä tuoksuista ikinä haluatkaan. Viimeksi pidin pullollisessa etikkaa muutamaa kuusenkerkkää yön yli likoamassa, mieto tuoksu tarttui siitäkin. Toisinaan olen lorauttanut ihan pelkän etikan koneen lokeroon ja hyvin toimii! Raikastaa ja pehmentää pyykin kivasti, tekee hyvää pesukoneelle, eikä saastuta. Ja ennenkaikkea, on halpaa. Koneesta otettaessa pyykki tuoksuu miedosti etikkaiselle, mutta kuivuttuaan pyykki ei tuoksu enää miltään (paitsi tuoksuaineelle, jos sitä on käytetty). Kauniiseen lasipulloon aine, kivat koristelut ja voila! Suosittelen!!Sytytyskävyt on mulle yksi arjen helpottaja. Kun lämmitetään puilla, on pesien sytyttäminen ihan arkea ja välillä tuppaa olemaan kiirekin saada mökkiä lämpimäksi. Kuten tiedämme, vanhat pesät ja hormit elävät usein ihan omaa elämäänsä ja toimivat ihan niinkuin haluavat. Vallitseva sää antaa vielä oman mausteensa. Välillä vetää liikaa ja joskus liian vähän. Okei, toisinaan myös sopivasti. Jokatapauksessa; ilman sytytyskäpyjä olisin menettänyt malttini jo moneen kertaan. 
Tuttava kerää mulle koko talven kynttilänjämiä ja taas sain aimo pussullisen. Kesällä keräämäni kävyt ovat odottaneet steariinikastettaan malttamattomana. Samoin kuin rooliaan takkuvarmana puuhellan sytyttäjänä. Tätäkin voin vain suositella. Ja miten mukavaa puuhaa näiden tekeminen onkaan! Kävyt jäi kuvaamatta, mutta nämä sytytyssipsit toimivat myös! Vanulappuja kastettuna steariiniin, ja hyvin pelittää. 

3 kommenttia:

 1. Tyhmä kysymys: minkä verran sä lorautat tuota pyykkietikkaa koneelliseen. Paljon, vähän vain ihan vähän, niin kuin teelusikallisen ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lorauksen :-D
   No joo, testasin oikein; sanoisin ehkä n. puoli desiä.

   Poista
 2. Etikka on kyllä ihan korvaamaton aine. Siitä on niin moneen. Meillä on täällä vielä ihan mahdottoman kova vesi, joten koneet rasittuvat kalkista, elleivät saa säännöllistä etikkakäsittelyä.

  Mä olen tehnyt vain niitä sytykeruusuja ja miehelle eivät enää mitkään muut sytykkeet kelpaa. Tai siis sytykekävyt tai -sipsit varmaan kelpaisivat, mutta kaupan sytykkeille viittaa kintaalla. Ja ensin vähän epäröiden katsoi mun touhuja, kun aikoinaan niitä ruusuja alkasin tehtailemaan.

  VastaaPoista

Ilahdun jokaisesta, pienestäkin, kommentista.. Kiitos ja Pus!